Kako da nova godina bude uspešna?

Praznici nam stižu – nova godina rezervisana je za nove početke i nove odluke. Ipak, retko kad se tih istih odluka i pridržavamo duže od trajanja novogodišnje euforije. Ali, ajde da se „pravimo“ da će ova nova godina biti drugačija, i da pokušamo da sledimo sve savete i narodna verovanja kako bismo učinili 2015. što boljom.

Nova godina u vašem domu

Sigurno niste propustili priliku da dragim osobama čestitate novogodišnje praznike, a možda su se neki odlučili da u najluđoj noći požele sebi novu ljubav i obukli crveni veš. Drugi, željni da nova godina donese uspeh na poslovnom planu su se odlučili za veš u žutoj boji. Ako još niste, izvadite kofer ili neku torbu kako bi vam nova godina bila ispunjena zanimljivim putovanjima i avanturama.

Predstavljamo vam savete šta možete vi učiniti da nova godina počne bolje, kako da budete produktivniji i zadovoljniji sobom; kako da prilagodite vaš životni prostor ovim promenama… Uz to, saznajte kako to rade stanovnici drugih gradova širom sveta, kao i ono što bi trebalo da preskočite da vas „ne bije maler“.

Nova godina u vašem domu

Nova godina u Vašem domu – oaza mira i ljubavi

Rasteretite vaš dom – Uredan stan, uredne misli i uredan život. Nek nova godina započne ovom krilaticom, te izbacite iz kuće sve stvari koje niste koristili protekle godine i napravite više prostora. Po feng šui verovanju, sve stvari u našem domu zadržavaju određenu energiju koja nas seća na prošle dane. Neke su uspomene lepe, druge bolne, neke izazivaju u nama ljutnju ili sentimentalnost… U svakom slučaju, da bi nova godina donela i novi početak u vašem životu, rešite se svih stvari koje nisu neophodne, a izazivaju negativna osećanja i energiju.

Nova godina u vašem domu

Premestite nameštaj – Novi raspored će uneti svežinu u vaš životni prostor. Pomerite fotelje i dvosede od prozora, zamenite sto, promenite zavese i videćete koliko će vaš stan izgledati drugačije. Dobar raspored u svakom domu je onaj u kome ima dovoljno slobodnog mesta da „energija struji“, kažu stručnjaci. Višak prostora možete iskoristiti da poboljšate raspoloženje uz dobru muziku i ples, a verujemo da će nova godina doneti mnogo razloga za slavlje.

Nova godina u vašem domu

Sredite kuću – Narodna verovanja kažu da nova godina svakako ne bi trebalo da počne radno, ukoliko ne želite da tako provedete celu godinu. Tako da pranje veša i prljavih sudova ostavite za kasnije, ali obavezno dovedite kuću u red. Očistite tepihe, operite zavese, osvežite tapiseriju… Zajedno sa prašinom, neka izađe i negativna energija. Feng šui preporučuje da dobru energiju raširite po kući tako što ćete zapaliti malo lišća žalfije i prošetati po kući da se miris raširi. Na taj način, čistite dom od zlih duhova. Ako se ne biste igrali sa vatrom, isti efekat možete postići tako što ćete u mlaku vodu sipati malo morske soli i time obrisati podove. Iskoristite priliku, nova godina je idealni period za ovu vrstu sređivanja. Takođe, izbegavajte da prljav veš odlažete u uglu sobe, jer je to mesto gde se inače taloži pozitivna energija koja se ovakvim ponašanjem narušava. Isto važi i za cipele poređane ispred vrata. Ovu naviku nek odnese nova godina.

Nova godina u vašem domu

Zamenite staro za novo – Sve što je ostalo iz prošle godine, poput novina, magazina, starih računa bacite prvog dana nove godine. Na taj način oslobodićete se stresa koje su „teške teme“ imale na vas. Novine bacajte čim ih pročitate, a ukoliko čuvate knjige, neka one budu smeštene na policama, umesto raštrkane po prostorijama. Ukoliko se tokom novogodišnjeg slavlja neki escajg polomio, ne budite lenji da prošetate da iznesete smeće. Korišćenje polomljenog posuđa donosi lošu nesreću onom ko ga koristi, pogotovo na polju karijere i finansija. Pa šta ako imate rasparen komlet sudova, nećete biti ni prvi ni poslednji.

Napravite „posebna“ mesta – Sigurno je da u svom domu imate omiljeni kutak. Nova godina je odlična prilika da ga iskoristite i oplemenite sitnicama koje će doneti dobru sreću za novi početak. Da bi 2015. bila berićetna postavite u uglu radnog stola tronogu žabu koja drži novčić u ustima, koja po kineskim verovanjima donosi nove poslove i novac. Ukoliko u vašem domu imate neke drvene grede, nemojte ispod njih nikako stavljati nameštaj poput kreveta, sofe ili dvoseda, jer to donosi lošu sreću. Umesto toga, ostavite prostor slobodnim. Za harmoniju u porodici, vodite računa da vam ne budu prazne posudice u kojima držite so i šećer. Za blagostanje nek u vašim tanjirima tokom praznika bude malo više hrane nego što možete da pojedete, jer to simbolično predstavlja da svega bude u izobilju.

Nova godina u vašem domu

Ako mislite da je ovo mnogo truda da bi sve „teklo kao po loju“ u novoj godini, samo ćemo vam skrenuti pažnju da recimo da Kubanci za doček, tačno u ponoć moraju da pojedu 12 grejpfruta. To bi trebalo da im donese dobru sreću tokom svakog meseca, a tim verovanjem se rukovode i Španci, s tim što oni jedu 12 zrna grožđa. Sreća će pratiti Italijane ukoliko na novogodišnjoj trpezi budu lazanje, a kod Holanđana su talične krofne. Grci u svoj dezert stavljaju zlatni ili srebrni novčić i ko ga pronađe biće izuzetno srećan u novoj godini. Ista sreća će pratiti i Norvežane ako u svom pudingu od pirinča nađu zrno badema. Italijani prave buku u najluđoj noći da oteraju zle duhove, Japanci organizuju zabave tokom decembra, a u ponoć 108 puta zazvone zvona sa budističkih hramova. Za to vreme Danci razbijaju posuđe ispred svojih i tuđih vrata ne bi li se broj prijatelja u novoj godini uvećao. Sve u svemu, običaji za najluđu noć su razni, verovanja različita, ali su želje iste. Zato, srećno u Novoj Godini!

Ostavite odgovor