SAVETI: Kako da uredite stan da izgleda veće

Otkrijte kako da uredite vaš stan i maksimalno iskoristite prostor. Svi bismo želeli da se baškarimo u stanu od skromnih 200 kvadrata, da u spavaćoj sobi imamo kraljevski krevet, a u kupatilu đakuzi. Međutim, nismo svi istih novčanih mogućnosti, a neki nisu bili srećnici da naslede od pradedova salonske luksuzne stanove… Zato savladajte i vi ove trikove i uredite stan da vizuelno dobijete na prostoru. A kada malo bolje i razmislite, ko bi još voleo da mora da usisava tako veliki stan i da rasprema krevet svaki dan?!

Uredite stan: Kako da uredite stan da izgleda veće?

Bez obzira da li se vaš životni prostor sastoji od 30, 50 ili više kvadratnih metara, prostora će uvek nedostajati. I uvek će faliti samo još malo mesta da odložimo nešto, bilo da je u pitanju garderoba, obuća, alat, knjige illi nešto drugo. Probajte da uredite stan prateći naše savete i neće biti potrebe da tražite veći stan.

Uredite stan tako da svetlost radi u vašu korist!

Sveto pravilo kada je reč o uređenju enterijera u manjim stanovima je „pustiti što više svetla da uđe“. Kako ovo pravilo možete vi da primenite? Uredite stan koristeći velike prozore da biste dobili što više dnevne svetlosti. Stručnjaci predlažu postavljanje ogledala pored prozora koje će reflektovati dnevnu svetlost i tako odaje učiniti vizuelno većim i otvorenijim. Korišćenje visokih lampi koje rasipaju svetlost na gore doprinosi količini svetlosti u vašem domu, a posebno je bitno da obratite pažnju da uglovi prostorija ne ostanu neosvetljeni, jer to itekako sužava sobu.

SAVETI: Kako da uredite stan da izgleda veće

Uredite stan igrajući se sa bojama

Pravi odabir boja takođe utiče na način kako ćete doživeti vaš dom. Neutralne i svetle boje su najbolje rešenje primenjivo u svim odajama. Trebalo bi izbegavati tamne i intenzivne boje, jer one po prirodi prostor čine zatvorenijim. Međutim, ukoliko znate nekoliko trikova moći ćete i vi da se igrate sa različitom paletom boja.

Uredite stan: Kako da uredite stan da izgleda veće

Uske i dugačke hodnike ćete „proširiti“ ako jedan od dva zida obojite u tamnu ili tamniju boju, dok su ostali u svetlim nijansama. Ukoliko u stanu imate visoke plafone, vizuelno ćete ih učiniti „višim“ ako okrečite zid od poda do vrha. S druge strane, ukoliko imate niske plafone ispod 2,40m iluziju visine dobićete ukoliko zid okrečite otprilike malo preko polovine, odnosno do neke granice između 1,50m i 1,70m. Odlično rešenje je i kombinovanje širokih pruga u kombinaciji svetlijih i tamnijih boja. Vertikalne pruge stvaraju osećaj izduženosti, a ako pak želite da „spustite“ plafone onda se odlučite za vertikalne tapete.

„Manje je više“ kada je reč o nameštaju

Kada ste se poigrali sa bojama, vreme je da se posvetite odabiru nameštaja. Prilikom donošenja odluke kako da uredite stan vaša misao vodilja bi trebalo da bude „manje je više“. Ovde ova krilatica ima višestruko značenje. Naime, trebalo bi da izbegavate glomazan nameštaj koji samo krade prostor. Tako recimo, masivan trpezarijski sto može da izgleda dobro u salonu, ali ako ćete morati da se provlačite pored njega u kući, onda to nije rešenje za vas. Iz istog razloga izbegavajte sofe ili komode sa velikim naslonima za ruke i još većim jastucima.

Uredite stan: Kako da uredite stan da izgleda veće

Poslužite se japanskim trikom da uredite stan, pa birajte nameštaj koji je niži jer se tako dobija osećaj veće zapremine. Takođe, stručnjaci preporučuju „providni“ nameštaj, odnosno stočiće od pleksiglasa, lampe sa staklenim elementima i uopšte nameštaj na kojima se vidi postolje, jer to vizuelno dobro izgleda.

Prilikom odabira nameštaja trebalo bi da težite funkcionalnosti, jer tako štedite na prostoru. Odlučite se za trpezarijski sto koji bi mogao da vam posluži i kao radni, gledajte da noćni i stočić za kafu imaju što više fioka u kojima ćete moći da odložite stvari. Za dnevnu sobu izaberite neki kauč na razvlačenje, za posebne prilike kada vam dođu gosti. Najveći nameštaj stavite uz najveći zid, a ostatak nameštaj malo odmaknite od zida kako bi prostor dobio na dubini.

Iskoristite police, pregrade, zavese, tepih da uredite stan i dobijete na prostoru…

U spavaćoj sobi okačite lampe na zid, a obratite pažnju da vaš krevet ima ugradne ladice za odlaganje posteljine. Iskoristite uglove soba da biste postavili police, a u lepe kutije možete da spakujete sitnice koje ne biste želeli da neko vidi i da ih smestite ispod krevete, na vrh ormana ili u ćošak sobe.

Uredite stan: Iskoristite police, pregrade, zavese, tepih da uredite stan i dobijete na prostoru...

Na prostoru ćete dobiti i ako izbacite tepih, a ako ipak želite da ga zadržite onda je najbolje rešenje neki sa dijagonalnim dizajnom. Koristite dugačke zavese, od poda do plafona. Uredite stan da dobijete open space tako što ćete ukloniti nepotrebna vrata između recimo trpezarije i kuhinje ili hodnika i dnevne sobe. Da biste zadržali privatnost, a u isto vreme uštedeli na prostoru, u spavaćoj sobi možete ugraditi klizna vrata.

Može li da se uštedi na prostoru u kuhinji i kupatilu?

Uredite stan: Može li da se uštedi na prostoru u kuhinji i kupatilu?

U našim domovima, kupatila su obično male kvadrature, što je razlog više da na najbolji mogući način iskoristite ovaj prostor. Više mesta možete napraviti ako kadu zamenite ugaonom kadom ili tuš kabinom. Odlično rešenje je i tzv. italijanski tuš, odnosno staklena neozidana kabina koja je izuzetno funkcionalna. Postavljanjem pregradnog zida možete odvojiti jedan deo za tuširanje, dok bi drugi bio za wc šolju ili veš mašinu. Umesto ispod lavaboa, ormariće postavite na zidove. Kada je reč o kuhinjama, u našoj zemlji još se ne praktikuju elementi kojima se grejna ploča izvlači, ali i to je nešto što možemo očekivati u narednim godinama da stigne i kod nas.

Ovom prilikom pozivamo i vas da podelite sa nama ideje i savete kako ste uredili vaš stan i na najbolji mogući način iskoristili prostor. Pišite nam, a mi ćemo rado objaviti vašu priču. Neka vaše ideje budu inspiracija drugima!

Ostavite odgovor