Kako da pripremite kuću za hladno vreme?

Saznajte kako da pripremite kuću za zimu i to brzo i jednostavno! Ukoliko ste zimske pripreme vašeg doma odlagali za kasnije, sada je krajnje vreme da to i obavite. Provera radijatora i grejanja, instalacija, čišćenje snega i leda ispred ulaza – samu su neke od obaveza koje su pred vama. Za zimske pripreme vaš moto bi trebalo da bude „bolje sprečiti nego lečiti“, te je naš topli savet da sve popravke, prepravke i kupovinu obavite sada. Ovo su naši saveti kako da pripremite kuću za hladno vreme da ne biste posle plaćali paprenu cenu.

Kako da pripremite kuću za hladno vreme?

Izolacija kuće za hladno vreme: Neka hladan vazduh ostane ispred vrata

Obavezno proverite izolaciju vrata i prozora i na taj način pripremite kuću za zimu. Iako vam tokom leta možda prija dašak svežeg vazduha u vašem domu, to sigurno neće biti slučaj kada temperatura bude oko nule. Veoma je važno da vrata i prozori „dihtuju“, da su gume i okviri dobro namešteni i zategnuti, te da se ne pravi propuh. Dobar trik za izolaciju su gumirane ili samolepljive trake koje se lepe na površine na koje naležu okviri vrata i prozora. Trajno rešenje da pripremite kuću za svako godišnje doba je svakako postavljanje kvalitetne, dvoslojne, aluminijumske stolarije koja će zameniti drvenu.

Kako da pripremite kuću kada je reč o izolaciji

Ne sme nigde da kaplje!

Napravite krug oko vaše kuće, proverite krov, crep i oluke. Ukoliko je potrebno dokupite novi crep i zamenite ga. Uradite to što pre. Proverite da li je konstrukcija u potkrovlju dobra. Ne želite da rizikujete da pod teretom snežnog prekrivača popuste unutrašnje grede. Pre nego što temperature padnu ispod nule očistite nagomilano lišće i prljavštinu u olucima. Operite ih mlazom vode i četkom, pričvrstite na mestima koja su se olabavila. Ne dozvolite da se oluk zapuši i usled niskih temperatura dođe do pucanja cevi. Da pripremite kuću u potpunosti kada je u pitanju vodovod, ispitajte u kakvom su stanju slavine i bojler u vašoj kući. Zamenite gumice, očistite kamenac, sprečite koroziju i zaustavite vodu na vreme… Ako pripremite kuću na vreme uštedećete i vreme i novac za popravku.

Kako da pripremite kuću tako da vam uvek bude toplo

Kako da pripremite kuću tako da uvek bude toplo

Pripremite kuću za predstojeću grejnu sezonu. U Srbiji se i dalje više od polovine domaćinstava greje na drva ili ugalj, te su provere dimnjaka i samih peći  neizostavne. Ako treba pozovite i odžačara da vam pročisti dimnjak, i ne žalite novac. Ukoliko peći i dimnjaci nisu u dobrom stanju vaš dom će se tokom zimskih dana puniti dimom koji nećete moći da provetrite. Uostalom, legenda kaže da će odžačar da vam donese sreću.  Ako se grejete na struju ili koristite centralno grejanje, proverite ispravnost vaših radijatora, a svakako ih možete osvežiti brzim lakiranjem. Ako koristite klima uređaje, pripremite kuću za letnju i zimsku sezonu jednostavnom proverom filtera za vazduh.

Kako da pripremite kuću i dvorište da biste spremni dočekali proleće?

Pripremite dvorište

Kako da pripremite kuću i dvorište da biste spremni dočekali proleće? Najpre, zimske pripreme vašeg vrta podrazumeva da baštu prilagodite predstojećem godišnjem dobu! Zaštitite biljke, tako što ćete one koje ne podnose dobro hladnoću preneti u zatvorene i suve prostorije. Pošišajte travnjak i prekrijte lišćem kako bi bio zaštićen od niskih temperatura. Takođe, posadite vrste koje će procvetati na proleće. Druga stvar da pripremite kuću jeste provera da li ima potrebe za nekim radovima oko fasade i prilaza. Ukoliko postoji neka pukotina, bolje je zakrpite sada kako se ne bi proširila. I na kraju, očistite i odložite na sigurno vaš alat.

Niske temperature: Proverite zimsku opremu

Proverite kako stojite sa lopatama za čišćenje snega i u kakvom su stanju, zato što će njihova cena sigurno skočiti sa prvim padavinama. Zimske pripreme podrazumevaju da imate i adekvatnu zimsku opremu za vaš automobil. Zimski lanci, metlice i lopate, kao i strugalice za led su nešto što je neophodno da imate u svom automobilu tokom zimskog perioda. Takođe, nek vam so ili pesak  budu pri ruci ako bude neophodno da otopite ledenice ispred kućnog prilaza.

Naučite kako da pripremite kuću pred zimu

Ukoliko ste već obavili zimske pripreme da pripremite kuću, onda vam predlažemo još nekoliko ideja kako da unutrašnjost vašeg doma prilagodite predstojećim vremenskim uslovima. Ukoliko se grejete na ugalj ili drva, napravite posebno mesto gde ćete odlagati „gorivo“ kako ne biste prljali ceo stan. U hodniku napravite prostor gde će se „cediti“ mokra obuća, obogatite trpezariju i kuhinju novim stolnjacima ili posuđen u plemenitim bojama koji će uneti vedrinu u vaš dom. Odnesite tepihe na čišćenje kako bi imali čist vazduh u zimskim danima, sklonite nepotrebne predmete sa polica i „zagrejte“ dnevnu sobu dodavanjem jastučića i prekrivača.

Ostavite odgovor