Kako da od terase napravite hedonistički kutak? (Jedno moje iskustvo)

Jedno moje iskustvo

Koliko ste puta poželeli da kada ustanete ujutro, nađete svoj kutak za opuštanje? Dvorište vam nije dostupno rešenje za ispijanje kafe ili čaja uz mini zen, meditaciju i razgovor sa ukućanima i komšijama? Zatvorena u sobi, često dane provodim spuštenih roletni, spuštenih kapaka, i bez ikakvog konkretnog rešenja da svoju terasu pretvorim u oazu koja bi mi promenila dnevne navike i oraspoložila onda kada nemam vremena za šetnju. Kad konačno i dobijem inspiraciju da preokrenem stvar u svoju korist i pobedim krš i lom akumuliran na terasi, shvatim da najpre treba da napravim plan kako da reorganizujem balkon i na njemu napravim svoju vezu ka prirodi.

Evo šta vas očekuje u daljem tekstu:

 1. Uvod (Nastavak)
 2. Prvi korak – I najduže putovanje počinje prvim korakom
 3. Lakše se diše
 4. Eureka! – Kako sam se otarasila kabastog smeća
 5. Eh taj veš
 6. Inspiracije (Galerija)
 7. Fini radovi – Uređenje male terase u stanu
 8. Osveži svoja čula
 9. Korisni proizvodi

Sada je iza mene period u kom sam zbog nedostatka kreativnih ideja, ali i zbog sopstvene lenjosti, dozvolila da mi terasa postane skladište za sve stvari sa kojima ne znam šta bih i gde bih. Radi se samo o onom čuvenom ljudskom, “ne bacaj ništa, ko zna kad će da ti zatreba“. Vođena tom logikom, terasu sam pretvorila u magacin za stvari koje će mi nekad zatrebati, a to nekad nikako da dođe. Sada kada sam, napokon, od terase napravila oazu na kojoj provodim svaki svoj slobodan minut u stanu, želim da sa onima koji imaju isti problem, podelim iskustvo. Imam svakako više energije i elana za sve što me očekuje tokom dana.

kako-urediti-malu-terasu-beograd

I najduže putovanje počinje prvim korakom

Da, znam kako vam je. Posle uvodnika ste na tren bacili pogled na svoju terasu, a tamo zatekli crevo od trideset metara, šporet kome je pregoreo grejač ili veš mašinu bez bubnja, tri stara usisivača, peglu, sedam praznih saksija i gomilu obuće koju niste obuli od kraja prošlog veka. Mislite da je meni bilo drugačije? Ne, naravno da nije. Ako imate sve ovo što sam pomenula, onda ste još i na dobrom putu, jer sam ja na svojoj zatekla i čauru od haubice ili topa koja je služila za odlaganje zogera, metle i sredstava za higijenu.

Najvažnija za početak je volja. Isto onako kao što ste na terasu izbacili sve stvari koje vam nisu bile potrebne u stanu, možete sa balkonske terase izbaciti sve one stvari koje vam ni tamo nisu potrebne. Najpre napravite stvarnu selekciju stvari i zapitajte se šta vam je zaista neophodno, a šta predstavlja višak za koji ste se možda bespotrebno emotivno vezali. Kada odlučite šta zaista ostaje, a šta ćete, narodski rečeno, prvo da “liferujete“ posao postaje za nijansu lakši.

Dakle šema početka sređivanja terase stana trebalo da izgleda ovako:

 1. početna motivacija (nezadovoljstvo trenutnim stanjem rađa inicijalnu ideju)
 2. promišljanje o problemu
 3. popis stanja
 4. selekcija stvari
 5. izbacivanje stvari koje su neupotrebljive

Posebnu pažnju treba obratiti na tačke tri i pet, jer su one najvažnije prilikom uvodnog dela čišćenja terase. Popis stanja odradićete najlakše ako sve stvari na terasi učinite dostupnim i vidljivim. U tom slučaju ne bi bilo loše da beležite šta sve od stvari postoji na terasi, kako biste selekciju mogli da odradite u miru.

Tačka broj pet je možda i najteža u uvodnom delu, jer se teško odričemo stvari koje čuvamo, ali ćete tek kada nju sprovedete u delo moći da krenete dalje. kako-urediti-malu-terasu-lisicji-potok

Obratite pažnju na to da će vam ova tačka osloboditi značajan deo terase za dalji rad. I ne, nije potrebno da pobacate sve stvari sa terase. Evo kako sam ja to izbegla.

Lakše se diše

Kada ste sa terase sklonili suvišne gluposti čija je jedina funkcija bila upravo samo ta da smetaju, shvatićete da ima toliko stvari koje nemaju primarnu funkciju i koje nimalo ne moraju da budu na vidnom mestu. Kako sam ja posle prvog koraka prodisala, videla sam da sam na dobrom putu. Ipak, još je mnogo toga ostalo da se uradi. Rešila sam da sve suvišne stvari poput stare obuće, sitnih kućnih aparata, pokvarenih ili ne, svejedno, alat, aksesoare koji se ne koriste često i još mnogo toga prikupim na jednu gomilu. Na pitanje “Gde ću sad sa svim ovim?“ dobila sam vrlo prost odgovor. “Dobro bi mi došla jedna višespratna ostava od plastike ili drveta u kojoj bi sve ovo moglo da se čuva.“ Sinula mi je ideja da bi polica sa nekoliko fioka mogla da odigra odličnu ulogu, jer bi na taj način uštedela dosta prostora slažući potrebne stvari, po vertikali. Polica je učinila da mi stvari, osim što sam ih razvrstala po kategorijama, budu dostupne u svakom trenutku. Najprostije, šta god mi je bilo potrebno mogla sam da uzmem iz fioke, a kada je zatvorena, polica se izvanredno uklopila u enterijer i isprva se čak nije ni primećivala. Veliki problem sam rešila. Ipak, na trenutke sam podsetila sebe na one crtaće u kojima mačak trpa sve pod tepih, ali u jednom trenutku, kada gazdarica uđe u kuću, sve naprasno izleti i razbije se. Shvatila sam da je polica izuzetno rešenje, ali mi se pojavio drugi problem. Na terasi sam primetila još nekoliko velikih, kabastih stvari koje su mi ružile oazu. Zasmetao mi je stari šporet. Godinama je služio kao mini ostava i koji, po svemu sudeći nikada neće biti popravljen niti upotrebljiv. Razmišljala sam o problemu još dugo, a onda se jednostavno dosetila.

Eureka! – Kako sam se otarasila kabastog smeća

“Otkupljujemo, stare šporete, veš mašine, stare akumulatore, sve to kupujemo…“ probudilo me je jednog jutra sa razglasa kombija kupaca sekundarnih sirovina. Strčala sam do njih i nagodila se. Dvojica momaka pomogla su mi da stari šporet spustim sa četvrtog sprata. Stavila sam novčanu nadoknadu u džep, a u sebi pomislila. “Bilo je lakše nego što sam mislila“. Gledajući novčanice shvatila sam da bi najpametnije rešenje bilo da ove parice uložim u dalje opremanje terase. Rešila sam se najkabastije stvari na terasi i terasa je konačno dobijala svoju formu. Sve je sada izgledalo prijatnije, a slobodan prostor od jednog kubnog metra mnogo je značio za nove ideje. Zbog toga sam prvo počistila terasu, u ugao gde je nekada bio šporet, stavila pomenutu policu, i dobila na prostoru.

Eh taj veš

Cipelarnik u hodniku jeste zauzimao dosta prostora, pa sam odlučila da obuću koju ne nosim često i suvišne sitnice prebacim u jednu pletenu korpu koja mi je uštedela još prostora. Taj, dosadni veš, izgledao je kao problem bez rešenja. Znam da mnogi, pogotovo oni koji imaju terase nešto manjih površina, često izbegavaju da tamo provode vreme jer se na njima suši veš. Kada biste samo znali koliko sam bila zahvalna sebi kada sam kanape razvučene preko čitave terase zamenila manjim i praktičnim sušilicama za veš. Montažne sušilice za veš koje se lako postavljaju već su me nagonile na misao kako narednih dana sama ili sa porodicom uživam merkajući sa terase komšiluk. Veš, taj večiti neprijatelj kome smo iz nepoznatog razloga podređeni i kome prepuštamo sate na terasi, konačno je bio sateran u ćošak. Doslovce. Došlo je mojih pet minuta.

Inspiracije (Galerija – uredjenje male terase)

uredjenje-balkona-2 uredjenje-balkona-3 uredjenje-balkona-1

Fini radovi – Uređenje male terase u stanu

Terasa je konačno dobila formu prostora u kome se može ugodno boraviti. Kao deo stana, održava toplinu porodičnog doma, a opet nekako beskrajno teži prirodi, od koje smo u stanu ili kući često izolovani. Imam tu sreću da smo nedavno postavili i staklene klizne elemente koji tokom zime zatvaraju prostor i čine da terasa bude dodatna prostorija. Pre prvih naslova iz novina i kafe na svežem vazduhu, ostalo je odraditi još nekoliko sitnica koje će terasi dati moj lični pečat. Hladan beton na podu možemo zameniti finim, mekanim prostirkama za pod. Mekane prostirke sačuvaće vas od nazeba u hladnijim danima, a terasi će dati i drugačiji šarm. Šarene ili jednobojne prostirke razbiće monotoniju zidova i uklopiti se sa koloritom godišnjeg doba koje je vani. Tako će i vama će biti lepše i prijatnije, a dane ćete provoditi sa više pozitivne energije. A jednu bonus ideju sačuvala sam za kraj!

Osveži svoja čula

Kada je reč o konačnom preseljenju na terasu, u letnjim, prolećnim i ranim jesenjim danima, potrebno je da određene detalje uskladite sa sopstvenom ličnošću. To doprinosi hedonizmu, ali i produktivnosti u radu i očuvanju pozitivne energije. Mnoge terase, naravno, ne slučajno, imaju na svojoj ogradi žardinjere. Projektanti terasa, ostavljaju prostora za žardinjere kako bi i spolja gledane one zračile vedrinom i lepotom. A da bi terasa imala dušu, potrebno je oplemeniti je nekim živim bićem. Biljke su najbolje rešenje za to. Nakon što napravite izbor za svoju žardinjeru, raspitajte se o tome kada se koja biljka uzgaja, kada cvetaju i napravite sopstveni cvetni raj. Evo nekih preporuka.

Muškatle, salvije i koprivice obiluju raznim bojama, pa je izvanredno imati ih u žardinjeri jer spolja deluju impozantno. Sa ovim cvećem možete konkurisati za takmičenja najboljih terasa i sigurna sam, nećete se obrukati. Cveće odiše posebnom energijom, a osim toga biće vam i prirodna zaštita od pogleda znatiželjnih komšija. A ako ste ljubitelji cveća i biljaka onda vam predlažem da terasu oplemenite i cvećem u saksijama. Saksije različitih veličina možete pribaviti po povoljnim cenama, a one će vam i te kako dobro doći na mestima koja ste ostavili praznim. Sims, nove police ili uglovi terase biće najlepši za nove stanare – biljke. Komšije će nesumnjivo češće navraćati jer će u vašoj razigranoj oazi želeti da provode vreme, a vaša stvaralačka energija zračiće kako unutra tako i spolja. Dnevnu sobu sve češće ćete menjati terasom, a u danima kada napolju rominja kiša, moći ćete da uživate u čarobnom pogledu i mirisima svežine. Terasa će biti vaša omiljena drugarica sa kojom ćete i bez reči moći da podelite svoja razmišljanja.

Korisni proizvodi

Ostavite odgovor