Tavanske stepenice – tavanske merdevine

Tavanske stepenice – tavanske merdevine

tavanske stepeniceŽelite nešto da promenite u svom domu? Imate tavan? Ukoliko imate mogućnosti, uredjenje tavanskog prostora može biti veoma korisna investicija.  Tavan možete koristiti kao ostavu ili za svakodnevne aktivnosti. U svakom slučaju to je prosto nezamislivo bez tavanskih stepenica (neki ih zovu tavanske merdevine).

Tavanske stepenice su prvi korak ka proširenju tavanskog prostora. Uz njihovu pomoć možete bezbedno i lako doći do tavana. S obzirom da su korisne i funkcionalne sve više se koriste.  Njihova proizvodnja je sve kvalitetnija i raznovrsnija.

 

Vrste tavanskih stepenica – tavanske merdevine

Samim tim na tržištu se mogu naći drvene i metalne. Prema vrsti gazišta, dele se na preklopne i makazaste.

vrste tavanskih merdevina

Postoje i razni podizni mehanizmi prema kojim ih delimo na stepenice s oprugama i stepenice sa plinskim cilindrima (kod nas ih je jako teško naći). Sve su to razni detalji koji su možda samo nijanse prilikom odluke o kupovini.

Karakteristike tavanskih stepenica – Tavanske merdevine

Ono što ih sve karakteriše su:
– Funkcionalnost i dugotrajnost po razumnoj ceni tavanske stepenice
– Sigurne i lake za upotrebu
– Izradjene od kvalitetnih materijala
– Imaju blag nagib za lako penjanje
– Kućište sa merdevinama lako za ugradnju
– Rasklopive su na tri ili četiri dela
– Sklapanje i rasklapanje je vrlo jednostavno, pomoću metalne kuke
– U proseku mogu da podnesu 150 kg težine do 200kg maximum
– Gazišta su obradjena tako da ne proklizavaju
– Kućišta imaju dobru termo i zvučnu izolaciju
– Kada su sklopljene, smeštene su u tavanskom prostoru i ne zauzimaju prostor

 

Nekoliko saveta koji Vam mogu pomoći u izboru tavanskih stepenica:

Ukoliko biste se odlučili za ovakav vid proširenja prostora, optimalna veličina tavanskih stepenica koja bi sasvim zadovoljavala potrebe je 60×120 ili 70×120. Bitno je da kada se odlučite da ih kupite, možete isti dan i da ih ugradite. Potrebno je samo da imate odredjeni otvor u plafonu. Otvor ne mora da bude mnogo veliki, što je olakšavajuća okolnost s obzirom da ne utiče na instalacije. Tavanske stepenice se najčešće montiraju u hodniku ali to nije pravilo. Njihova prednost je i u tome što Vi birate prostor gde će Vam biti najkorisnije.

ugradnja - slika br. 1 ugradnja - slika br. 2

Obavezno obratiti pažnju da nema prepreka prilikom otvaranja i zatvaranja merdevina. Kod otvaranja najčešće se javlja zid kao prepreka dok kod zatvaranja to može biti i kosi krov ili nešto slično tome. Ovo je specifična i bitna stavka koju možete prevideti prilikom kupovine.  Većina sklopljenih tavanskih stepenica su manjih dimenzija od kućišta u kome se nalaze, dok na primer klizeće izlaze iz okvira prilikom sklapanja (što se vidi na slici br.2 ).

Tavanske stepenice ugradnja – Kako ugraditi tavanske merdevine? (Video)

Ukoliko ipak niste sigurni da možete sami da ugradite Vaše tavanske stepenice, možete pozvati stručnu pomoć. Cena ugradnje na tržištu se kreće oko 40 eura.

Cene i trenutna ponuda tavanskih stepenica

 

8 mišljenja o “Tavanske stepenice – tavanske merdevine

  • admin kaže:

   Poštovani,

   Većina tavanskih stepenica su predvidjene da se montiraju u prostorijama čija je max visina plafona 280 cm. Ukoliko je visina plafona niža od toga, merdevine možete vrlo lako skratiti kako biste ih uklopili i prilagodili Vašim potrebama, što možete videti i na videu koji se nalazi u ovom članku.

 1. Aleksandar Stojanović kaže:

  poštovani,

  kada su tavanske stepenice sklopljene, da li je njihova visina ista kao debljina kutije – 14 cm…. Nadam se da me razumete iz razloga što bih postavio poklopac na otvoru za tavansko stepenište pa me interesuje njihova visina kada su sklopljene..

  pozdrav…

  • baucasa kaže:

   Poštovani Aleksandre,

   Visina sklopljenih tavanskih stepenica Optistep prevazilazi 14cm i iznosi 39cm (od donje/sobne ivice poklopca do vrha mehanizma koji je ujedno i najviša tačka kada su stepenice sklopljene). Kako to izgleda možete pogledati u videu koji se nalazi na ovoj stranici (iznad komentara).

   Pozdrav.

 2. darko kaže:

  Ols i oln u cemu je sve razlika izmedju ovih tavanskih merdevina. Ols ima bolju toplotnu izlociju, koliko bolju i sta je jos bolje. Da li se sve merdevine otvaraju sa povlacenjem na dole ili ima bravica koja se okrece

Ostavite odgovor