Renoviranje stana sa malo novca

„Koliko novca je potrebno za renoviranje?“ je prvo pitanje koje ćete postaviti pre nego što se uopšte upustite u avanturu renoviranja vašeg doma. Cena, naravno, zavisi i od toga kada je bilo poslednje renoviranje, kao i da li preuređujete ceo stan ili samo kupatilo, kuhinju, sobu, terasu.

Verovatno ste čuli i vrtoglave iznose novca koje je potrebno izdvojiti za renoviranje, pa ste ovu „investiciju“ odložili za kasnije. Mi vam otkrivamo 8 saveta kako možete da uštedite da vas renoviranje ne bi dovelo do prosjačkog štapa. Najbolje bi bilo da sve stavite na papir, napravite svoju računicu i vidite kojim budžetom raspolažete pre nego što se upustite u renoviranje.

1. Držite se budžeta

Bez obzira da li je u pitanju renoviranje kupatila, kuhinje, sobe ili generalno vašeg doma, sve navodi na to da će vas to „iscediti“ do poslednjeg dinara. „Probijanje“ budžeta je svačiji strah kada je u pitanju renoviranje, i to sa dobrim razlogom.

Grube procene su da renoviranje po kvadratnom metru košta oko 100 evra, ako biste da preuredite celu kuću. U ove troškove bi onda ulazila zamena elektro i vodovodnih instalacija, kao i radijatora, renoviranje kupatila, zamena ili osvežavanje stolarije i parketa, krečenje…

Znamo da je to jako teško, ali morate postaviti sebi neka ograničenja i pokušati da se držite u okvirima predviđenog budzeta. Predlažemo da izdvojite 20% novca sa strane, za tzv. „neočekivane troškove“, ali dalje od toga ne prelazite. Neka to bude linija koju ste povukli i od koje nećete odstupiti.

Popričajte sa prijateljima koji su skoro prolazili kroz renoviranje, trudite se da uštedite na onim stvarima na kojima je ušteda moguća. Pratite popuste, tražite sniženja i akcijske cene, ali uvek imajte na umu sa kojom količinom novca raspolažete.

2Nađite dobrog majstora 

Svi smo čuli strašne priče (a i sami smo sigurno bili svedoci nekih) o majstorima koji su nam inače težak posao još više otežali. Kada se odlučite na renoviranje želite da se to završi što je pre moguće. Najgore što može da vas zadesi je majstor koji „otaljava“ svoj posao, koji zabušava i uvek izmišlja dodatne i nepredvidjene troškove.

Zato nađite dobrog majstora! Najbolje je da angažujete nekoga sa kim ste i pre imali prilike da sarađujete, i u čiji rad ste se lično uverili, ili nekoga koga vam je preporučila osoba od poverenja.

Ovo su okvirne cene na tržištu, pa nek vam one budu smernica. Zamenu elektro instalacija majstori naplaćuju po kvadratnom metru; ili po broju izvodnih tački (odnosno po broju  prekidača, utičnica i sijaličnih mesta) gde se cena kreće od 6 do 15 evra po izvodnom mestu. Kada je u pitanju zamena kanalizacionih cevi u kupatilu ili kuhinji, cena se kreće po kvadratu između 55 i 100 evra. Postavljanje pločica po kvadratu se naplaćuje 8 evra pa naviše.

 

Zamena standardnih za PVC prozore je uglavnom u sklopu cene prozora, koja se kreće od 60 evra (dimenzija 60x60cm) pa ide i do oko 200 evra (dimenzija 210x140cm). Na cenu utiče da li uzimate jednokrilne ili dvokrilne prozore, kao i da li ćete se odlučiti za drvenu ili aluminijumsku stolariju. Balkonska vrata se kreću od 120 pa do 200 evra, ako su u pitanju veće dimenzije.

Za zamenu parketa ili hoblovanje majstori će uzeti 3,5-4 evra po kvadratu, a na ovu sumu treba dodati i cenu parketa, ako kupujete novi. Zamena radijatora je jedna od skupljih stavki kada je u pitanju renoviranje. Najpre je neophodno demontirati stare radijatore, što majstori naplaćuju oko 2000 dinara po grejnom telu. Kada je reč o montaži radijatora ona se naplaćuje po dužnom metru ako su u pitanju panelni radijatori (cena je oko 30 evra ako vi kupite radijator, a duplo skuplje ako ste to prepustili majstorima). Ako ugrađujete aluminijumske radijatore, cena se kreira po broju rebara, gde se svako naplaćuje od 7 do 10 evra.

3. Razmotrite plan renoviranja tačku po tačku

Neophodno je da sa majstorima prođete plan renoviranja tačku po tačku. Ovo je sjajna prilika da smanjite troškove! Kada prolazite tačku po tačku plana, nemojte se stideti da pitate sve što ne razumete.

Vaš majstor može pretpostaviti da možda želite gipsane pregrade ili modele, neki skuplji materijal ili komplikovaniji izgled, koji pritom vama nije od velikog značaja.  Neke stvari možete da odložite za kasnije kada budete imali više novca pri ruci. Na ovaj način kontrolišete vaš budžet.

4. Uradite sami 

Možda niste pravi stolar ili moler, ali svakako možete rastaviti ili sastaviti kuhinjske elemente, ormare, prelakirati i

ofarbati manje površine koje ne zahtevaju veliku preciznost i stručnost. Svakako možete sami obezbediti površinu na kojoj su planirani radovi, obložiti je zaštitnom folijom i papirom, održavati je čistom, pribaviti neophodne materijale.

Kada na sebe preuzmate rad na bilo kom delu u izgradnji, potrebno je da često komunicirate sa majstorima i izvođačima i u dogovoru sa njima odredite koliko možete pomoći, a da pritom ne dođe do suprotnog efekta i kočenja u radu. Pritom budite realni u proceni svojih sposobnosti.

Instalacije u kupatilu su po pravilu veoma težak i komplikovan posao, a vodoinstalaterske greške mogu vas skupo koštati, jer voda koja procuri može prouzrokovati velika oštećenja, čija će vas sanacija više koštati, nego da ste u startu platili profesionalca.

5. Sami pronalazite materijale

Kada je reč o stavkama kao što su materijali, boje, farbe, kvake, pa čak i pojedini elementi, često ih možete sami naći mnogo jeftinije nego kada bi vam ih nabavljao izvođač ili majstor.

Većina izvođača će raditi sa vama, čak i ako želite da neke od materijala nabavite sami. Samo pazite da ste se oko ovakvih stvari dogovorili pre nego što je renoviranje započeto.

6. Fokusirajte se na osnovne popravke

Ukoliko vam je budžet ograničen, sasvim je logično da napravite prioritete prilikom renoviranja. To znači da je svakako najbitnije da odradite renovaciju na onome što je primarno i neophodno, a tek potom da vaša preostala sredstva usmerite na poboljšanja i dodatke.

Npr. ukoliko imate nameru da renovirate kuhinju ili kupatilo, glavno je da izvršite neophodne izmene lavaboa, tuš kabine ili kuhinjskih elemenata, a da eventualno pomeranje mesta gde se lavabo ili sudopera nalazi odložite za neki sledeći put.

 

7. Ne zalećite se! 

Ovo možda zvuči kao čista glupost, ali kad ste želјni da što pre počnete sa radom, jer vam se bojler već duže vreme pregreva, a pločice pucaju pod nogama, primamlјivo vam izgleda da angažujete prvog majstora kome se obratite. Zato i kažemo – nemojte se zaletati!

Procene najmanje tri majstora su zlatno pravilo kako biste stekli utisak o rasponu cena i neophodnom vremenu za renoviranje. Isto važi i kada birate materijale, dezene, alate, tehničke uređaje…

Isto važi i ako se opredeljujete za eventualni kredit koji ćete podići za renoviranje. Vodite računa o visini kamate, rokovima otplate, ali i o mogućnostima reprogramiranja duga.

8. Renoviranje za budućnost

Praćenje trendova je samo za ulepšavanje, ali ne i za renoviranje. Zlatno pravilo renoviranja je da odradite visoko kvalitetan posao sa klasičnim stilom. Ako sada investirate u kvalitet, nećete zažaliti.

Zaboravite da budete rob modnih trendova, umesto toga razmislite hoće li ta boja, materijal ili komad nameštaja biti aktuelan i 20 godina kasnije. Na kraju krajeva, nema ničega klasičnijeg od belog frižidera ili belog postolja lavaboa.

Renoviranje će vam uzeti dosta vremena, novca i živaca. Zato se pripremite na sate i sate napornog rada i trudite se da sačuvate strpljenje. Kada sve bude gotovo i majstori izađu iz kuće moći ćete da se opustite i uživate u sobi sa novim parketom gde ne duva promaja zahvaljujući novim prozorima, u novoj kadi ili renoviranoj kuhinji!

Ostavite odgovor