Moderna rasveta za dnevni boravak

Moderna rasveta kreira doživljaj prostora

Kvalitetno rešena rasveta učiniće dom lepšim i funkcionalnijim. Svaka prostorija u domu mora biti adekvatno osvetljena ali rasveti u dnevnom boravku treba posvetiti posebnu pažnju. Osim što se u njemu provodi najviše vremena – dnevni boravak je prostor namenjen radu, odmoru i druženju. Zato je veoma bitno da se pomoću moderne rasvete lako i efektivno menja atmosfera iz radne u opuštajuću i obrnuto.

Moderna rasveta

Moderna rasveta – karakteristike

Prva asocijacija na modernu kućnu rasvetu jeste – atraktivan izgled koji ulepšava dom. Medjutim, da bismo rasvetu okarakterisali kao modernu ona mora da ispuni još jedan bitan uslov – funkcionalnost. Rasveta u Vašem domu treba da bude vizuelno komforna i usaglašena sa prostorom. Kvalitetno rešena moderna rasveta utiče pozitivno na kvalitet života, podiže energiju i raspoloženje. Dobro osvetljenje nam omogućava da jasno vidimo, da stvorimo prijatnu atmosferu i naglasimo stvari ili delove prostora koje želimo.

moderna rasveta u dnevnoj sobi - Eglo

Kako izabrati rasvetu za dnevni boravak?

Tip rasvete, dimenzije, jačinu i boju birajte u skladu sa dimenzijama dnevnog boravka.

Obratite pažnju na visinu plafona. Masivni lusteri i visilice jesu odgovarajući za visoke plafone ali ne i za spuštene. Za spuštene plafone su pogodne plafonjere i ugradna (spot, reflektorska) rasveta. Takodje, značajan je i položaj prozora u dnevnoj sobi jer su udaljeniiji delovi prostorije (u odnosu na prozore) slabije osvetljeni. Zato ih dodatno osvetlite.

Moderna rasveta omogućava poigravanje sa svetlom. Ukoliko je dnevni boravak uži, efekat širine se može postići strateškim osvetljavanjem zidova. Sve ono što smatrate lepim možete naglasiti svetlom (slike, cveće, police, kamin).


moderna rasveta - police

Rasveta u dnevnom boravku treba da dopire sa nekoliko strana. To znači da treba imati jako centralno (plafonsko) osvetljenje, kao i dodatne izvore svetla koji dopiru sa zidova, stolova, poda.

Topli tonovi rasvete (poput žutih i crvenih) jesu odgovarajući za dnevni boravak. Hladni tonovi (plavi, zeleni) su više za radne prostorije.

Moderna rasveta za dnevni boravak mora istovremeno da pomiri različite zahteve ukućana. Npr. jedan ukućanin želi da čita knjigu a drugi da gleda film. Ako dobro rešite rasvetu u dnevnom boravku onda ovakva situacija neće biti problem. Podnu lampu postavite pored stolice ili fotelje za čitanje. Prigušeno svetlo, pogodno za gledanje filmova, možete postići i ugradnjom dimer prekidača kojim se podešava jačina svetla.

Koja je optimalna jačina osvetljenja za dnevni boravak?

Evo proste računice. Pomnožite broj kvadrata sa 25 W i dobićete optimalnu jačinu klasičnog osvetljenja za dnevni boravak ili bilo koju prostoriju u Vašem domu. Npr. za  dnevnu sobu površine 18 m² potrebno vam je 450 W (18 x 25).

Moderna rasveta - Koliko je svetla potrebno za dnevni boravak?

Moderna rasveta u dnevnom boravku podrazumeva prelazno, slojevito osvetljavanje. Na taj način imaćete kontrolu i fleksibilnost, tako da po potrebi možete napraviti radnu ili opuštajuću atmosferu. Igra svetlosti i senki razbija monotoniju u prostoru. Nemojte preterivati jer previše svetlosnih efekata može uneti konfuziju u prostor.

Postoji širok asortiman moderne rasvete za svačiji ukus i džep. Na raspolaganju su Vam: LED rasveta, zidne lampe, dečija rasveta, ugradna rasveta, visilice, spot rasveta, plafonjere, lusteri.

Izaberite modernu rasvetu koja se najbolje uklapa uz Vaš lični stil.

1 mišljenje o “Moderna rasveta za dnevni boravak

  1. Savic Nenad kaže:

    Kada smo kod moderne rasveta treba spomenuti magnetnu šinsku rasvetu, ima je u xenolightu, eglo i ostalim većim lancima koji se bave rasvetom. Već neko vreme je trend u svetu, a sada ulazi i kod nas. Još se ne ugrađuje u novogradnjama tako da je do vlasnika da je sam instalira

Ostavite odgovor